Всички страни остават опасно неподготвени за бъдещи пандемии. За това се

...
Всички страни остават опасно неподготвени за бъдещи пандемии. За това се
Коментари Харесай

Светът остава опасно неподготвен за нови пандемии

Всички страни остават " рисково неподготвени " за бъдещи пандемии. За това се предизвестява в отчет на Международната федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец, представен от " Франс прес ".

Посочва се, че бъдещи здравни рецесии могат да се сблъскат и с все по-вероятни бедствия, свързани с климата.

Въпреки трите " брутални " години на пандемията от COVID-19 има " сериозна липса " на мощни системи за подготвеност.

Най-голямата филантропична мрежа в света отбелязва, че построяването на доверие, равнопоставеност и мрежи за локални дейности е жизненоважно, с цел да се подготвим за идната рецесия.

" Всички страни остават рисково неподготвени за бъдещи огнища ", акцентира Международният Червен кръст и добавя, че държавните управления не са по-готови в този момент, в сравнение с през 2019 година

В отчета се показва, че страните би трябвало да бъдат готови за " голям брой рискове, освен за една ", като обществата стават устойчиви единствено посредством обмисляне за разнообразни бедствия, защото те могат да се случат по едно и също време.
 СЗО се разтревожи от Коронавирус пандемията в Китай
СЗО се разтревожи от Коронавирус пандемията в Китай

Броят на инфектираните в страната още веднъж нараства

Федерацията откроява повишаването на обвързваните с климата бедствия и огнища на заболявания през този век, от които коронавирусът беше единствено едно.

Екстремните метеорологични феномени стават все по-чести и интензивни " и способността ни да реагираме на тях е лимитирана " .

Федерацията издаде два отчета с рекомендации за намаляване на бъдещи нещастия от мащаба на COVID-19 три години, откакто Световната здравна организация, която разгласи вируса за интернационална изключителна обстановка за публичното здраве.

" Пандемията от COVID-19 би трябвало да бъде сигнал за пробуждане за международната общественост да се приготви занапред за идната здравна рецесия " , настоя генералният секретар на Федерацията Джаган Чапагайн.
 СЗО приготвя световен контракт за битка с пандемиите
СЗО приготвя световен контракт за битка с пандемиите

Преговорите по съглашението стартират през февруари

" Следващата пандемия може да е тъкмо зад ъгъла ; в случай че опитът с COVID-19 не форсира стъпките ни за подготвеност, какво ще стане? ".

В отчета се показва, че огромните рискове засягат най-много тези, които към този момент са уязвими, и а оставянето на най-бедните да бъдат изложени на заболяването е " саморазрушително ", защото тя може да се върне в по-опасна форма.

Допълва се, че пандемията от ковид е изострила неравенствата, а неприятните санитарни условия, пренаселеността, неналичието на достъп до здравни и обществени услуги и недохранването основават условия за преуспяване на заболяванията.

" Светът би трябвало да се оправи с несправедливите здравни и социално-икономически уязвимости надалеч преди идната рецесия ", предлага се в отчета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР